Коронавірусна криза відкриває можливість закінчити війну в Україні

Цю статтю було вперше опубліковано на NPR

Усі три автори є колишніми послами США в Україні. Уільям Б. Тейлор є віце-президентом з питань стратегічної стабільності та безпеки в Американському інституті миру (United States Institute of Peace). Стівен Пайфер є старшим науковим співробітником програми ім. Уільяма Перрі в Стенфордському університеті. Джон Хербст є директором Євразійського центру “Атлантичної ради”.

На тлі усієї тієї шкоди, що її завдала коронавірусна криза здоров’ю людей та глобальній економіці, ця криза також може стати несподіваною можливістю завершити єдину гарячу війну в Європі та водночас розібратися з проблемою зневажання Володимиром Путіним міжнародних норм поведінки.

В ситуації, коли поширення коронавірусу та падіння цін на нафту створює дедалі серйозніші труднощі Кремлю, Сполучені Штати та їхні союзники мають запропонувати зняття міжнародних санкцій проти Росії, якщо Путін припинить військове вторгнення в Україну. Такий сміливий крок з боку Президента Трампа та Конгресу США в напрямі завершення цієї війни піде на користь як інтересам США, так і інтересам усього світу. Адміністрація Трампа і Конгрес мають скористатися цією можливістю.

З того часу, як Росія 2014 року вторглася в українські Крим та Донбас, російські сили та їхні місцеві поплічники вбили 14 тисяч українців у Донецькій та Луганській областях України. Контрольовані Росією війська періодично ескалюють бойові дії; найнедавніша така ескалація відбулася у лютому. Війна продовжує завдавати шкоди російським інтересам, європейській і західній безпеці, а також усьому світу, в якому мають панувати закони, а не сила зброї.

Міжнародна спільнота відповіла на московські вихідки економічними та іншими санкціями, які допомогли уповільнити російське економічне зростання на 1% щорічно з 2014 року. Ціни на неочищену нафту, яка становить хребет російської економіки, впали до 18-річного мінімуму. Викопні види палива складають понад 60% російського експорту.

Глобальна рецесія, яка насувається, завдасть подальших ударів російській економіці. Потреба Росії у пом’якшенні санкцій зараз висока як ніколи. Власне, Путін використав свою промову на віртуальному самміті Групи 20 держав минулого тижня, щоб закликати до припинення всіх міжнародних санкцій. Він назвав зняття санкцій “гуманітарним питанням” з огляду на пандемію коронавірусу.

Політична позиція обох партій в США була заявлена неодноразово і чітко: єдиний для Росії спосіб домогтися зняття санкцій — це припинити свою недешеву війну в Україні. Мирна угода вивільнить як в Росії, так і в Україні ресурси, які можна буде спрямувати на боротьбу з вірусом.

Хоча кілька років дипломатичних зусиль, спрямованих на припинення війни в Україні, ні до чого не привели, наразі поданий Сполученими Штатами на найвищому рівні імпульс може розв’язати цю патову ситуацію. Коронавірусна криза може дати Кремлю підстави та аргументацію, щоб на це погодитися.

У тісній співпраці з лідерами Німеччини, Франції та України Президент Трамп має запропонувати Президенту Путіну припинити бойові дії, повернути Донбас і міжнародні кордони України під її контроль і зняти санкції, накладені на Росію за її вторгнення на Донбас.

Якщо Путін буде готовий повернути Крим, інші санкції, накладені на Росію за цю незаконну анексію, теж можна буде зняти. Але основна частина санкцій спрямована проти московської агресії на Донбасі, і Захід може зняти їх, водночас зберігаючи санкції проти Москви за захоплення нею Криму.

Основні елементи угоди — хоч і не порядок, в якому вони мають бути імплементовані, — зафіксовані у так званих мінських домовленостях між Україною, Росією та Організацією з безпеки і співробітництва в Європі. Ними є: припинення вогню, підтверджений ОБСЄ відвід контрольованих Росією сил, повернення кордону під контроль України, проведення місцевих виборів і певна міра децентралізованої можливості прийняття рішень для всіх адміністративних одиниць України.

Основні елементи угоди — хоч і не порядок, в якому вони мають бути імплементовані, — зафіксовані у так званих мінських домовленостях між Україною, Росією та Організацією з безпеки і співробітництва в Європі. Ними є: припинення вогню, підтверджений ОБСЄ відвід контрольованих Росією сил, повернення кордону під контроль України, проведення місцевих виборів і певна міра децентралізованої можливості прийняття рішень для всіх адміністративних одиниць України.

Одна з ідей того, як забезпечити безпеку в Донбасі в ході імплементації цих елементів, полягає у патрулюванні, спільно здійснюваному українською поліцією та місцевою поліцією, яка все ще працює в окупованому Донбасі. Цей процес може проходити під наглядом ОБСЄ, а також — з метою забезпечення чесних і безпечних виборів — може бути підкріплений міжнародною міротворчою місією. Миротворчі сили мали б бути авторизовані Радою безпеки ООН та очолені представниками нейтральної країни. Ключовою вимогою має бути, щоб міжнародний кордон України з Росією контролювався миротворцями, а не російськими військами, як це є зараз.

У Вашингтоні, щоб зняти санкції з Росії, Президентові Трампу знадобиться підтримка Конгресу, і багато хто у Конгресі небезпідставно сумнівається в тому, що Кремль діятиме чесно. Але двопартійний консенсус, який знадобився і для того, щоб накласти ці санкції, має уможливити їхнє зняття відповідно до чітко поставлених умов.

Президент Трамп, за відповідної підтримки Президента України Володимира Зеленського, має бути в змозі переконати Конгрес зняти санкції за Донбас — з чітким розумінням того, що санкції буде відновлено, якщо Путін відійде від умов угоди.

Ці ж умови мають лягти й в основу консенсусу між Сполученими Штатами, їхніми партнерами в Європі та союзниками по НАТО. Маючи двопартійну та трансатлантичну підтримку, Президент Трамп може напряму зробити відповідні пропозиції Володимиру Путіну.

Загрози, що нависли над сферою громадського здоров’я та економікою України внаслідок поширення коронавірусу, спонукали український парламент минулого тижня зробити подальші кроки з прийняття контроверсійних законів про продаж землі та зміни до банківського законодавства, які були потрібні для отримання надзвичайно важливих кредитів від Міжнародного валютного фонду. Росія, яка місяцями применшувала загрозу, що виходить від вірусу, все ж послідувала прикладу інших країн і запровадила жорсткі обмеження на пересування громадян за межами їхніх домівок.

В умовах пандемії є безумством для військ, контрольованих Росією, та українців продовжувати вбивати одне одного. Агресію Кремля необхідно зупинити. Всі країни наразі повинні зосередитися на боротьбі з коронавірусом, а не зі своїми сусідами.

Related Experts: John E. Herbst

Image: Servicemen stand guard before a ceremony to unveil a section of the restored bridge, which was exploded during a military conflict between Ukraine and Kremlin-controlled forces, in the settlement of Stanytsia Luhanska, Ukraine November 20, 2019. REUTERS/Alexander Ermochenko