Civil Society Economic Sanctions Iran Middle East Politics & Diplomacy Resilience & Society
IranSource October 31, 2024

Iran targeted human rights sanctions series: How can civil society contribute to the process?

By Celeste Kmiotek and Lisandra Novo

به زبان فارسی بخوانید

مجموعۀ تحریم‌های هدفمند حقوق بشری ایران: جامعه مدنی چگونه می‌تواند به این فرایند کمک کند؟

نویسندگان: سلست کامیوتیک و لساندرا نووُ

 

به طور خلاصه، تحریم‏ها‏ی هدفمند حقوق بشری ابزاری هستند که دولت‏ها‏ برای مسدود کردن دارایی‏ها‏ و عدم صدور ویزا برای افرادی که در موارد نقض حقوق بشر مشارکت نموده‏اند، به کار می‏گیرند. اگر چه به طور کلی مقصد از اِعمال این تحریم‏ها‏، وادار کردن متخلفان به تغییر رفتارشان است، اما اقدامات مزبور دارای تأثیرات دیگری نیز هستند. برای مثال، منع مجرمین از به دست آوردن ابزارهای مورد نیاز برای ادامۀ بدرفتاری و آزار، و نیز ابراز حمایت از قربانیان این آزارها. اما پروژۀ اقدام قضایی استراتژیک شورای آتلانتیک (SLP) از منابع متعددی شنیده است که بسیاری از افرادی که در اینگونه جوامعِ آسیب دیده به سر می‏برند، از جمله جامعۀ ایرانی، در مورد اقدامات مزبور و مفهوم آنها به خصوص به زبان محلی خود اطلاعات کافی در دست ندارند.

در نتیجه، بر اساس بازخورد فوق، تهیۀ این مجموعه وبلاگ‏ها‏ آغاز شد تا اطلاعات مهمی در بارۀ تحریم‏ها‏ی هدفمند حقوق بشری که به جمهوری اسلامی ایران مربوط می شود را مطرح نماید. این وبلاگ‏ها‏ همچنین مهمترین اخبار روز در مورد مجرمین ایرانی که به دلیل نقض حقوق بشر تحریم شده‏‏اند‏ و علت آن، و نیز هر گونه اطلاعات دیگری که ممکن است مربوط به جوامعی باشد که حقوق شان نقض شده را در اختیار خوانندگان قرار می‏دهد. در مورد پرسش‏ها‏ و همچنین موضوعاتی که باید مطرح گردد، مشتاقیم نظرات ارسالی خوانندگان، به ویژه اعضای جامعۀ مدنی ایران را دریافت کنیم.

تحریم‌های هدفمند حقوق بشری ابزاری در سیاست خارجی هستند که هدف آنها تحمیل پیامدهایی بر افرادی است که اقدامات مضر خاصی را مرتکب می‌شوند. اهداف رسمی این تحریم‌ها در هر دولتی متفاوت است، اما به طور کلی شامل پاسخ‌گویی، تغییر رفتار و حفاظت از «ثبات نظام‌های سیاسی و اقتصادی بین‌المللی» می‌شود. با این حال، در نهایت، کسانی که از تحقق اهداف این تحریم‌ها بهره‌مند می‌شوند، قربانیان نقض حقوق بشری هستند که مجرمین به دلیل ارتکاب آن، تحریم شده‌اند. در مورد ایران، این قربانیان شامل تمامی افرادی هستند که تحت نقض مداوم حقوق بشر توسط جمهوری اسلامی ایران (IRI) قرار گرفته‌اند—از جمله، برای مثال، معترضان، مخالفان، گروگان‌ها، زنان و دختران، افراد دگرباش و اقلیت‏های جنسیتی، اقلیت‌های قومی و مذهبی، روزنامه‌نگاران، بازداشت‌شدگان و دیگران—هم در داخل و هم خارج از ایران.

جامعه مدنی به ‌عنوان افرادی که نهایتاً از این فرایند منتفع می‏شوند که اغلب آگاه‌ترین افراد درباره اشخاص یا نهادهای خاص مسئول این نقض‌ها نیز می‏باشند، در فرایند تحریم‌ها نقشی اساسی دارند. جامعه مدنی می‌تواند شامل افراد ساکن ایران و همچنین ایرانیان خارج از وطن باشد و تمامی کسانی را که به این موضوع اهمیت می‌دهند—از قربانیان و بازماندگان گرفته تا فعالان، پژوهشگران و همه افرادی که می‌خواهند از حقوق بشر حمایت کنند—را شامل گردد. با این حال، دولت‌ها در میزان اطلاعاتی که حاضرند با عموم به اشتراک بگذارند، میزان شفافیت در فرایندهای خود، و میزان فعال بودن در تعامل با جامعه مدنی متفاوت عمل می‌کنند. اگرچه بخشی از این عدم شفافیت به‌دلیل نگرانی‌های امنیتی و محرمانگی توجیه‌پذیر است، اما می‌تواند جوامعی را که این دولت‌ها در تلاش برای حفاظت از آنها هستند منزوی کند و آنها را از این فرایند دور سازد.

بسیاری از دولت‌ها تاکنون پیشرفت‌های قابل‌توجهی داشته‌اند، اما باید با تلاش هماهنگ‌تر برای تعامل با جامعه مدنی، از جمله از طریق شراکت‌های اختصاصی و گروه‌های کاری، برنامه‌های تحریمی خود را بهبود بخشند. در همین حال، جامعه مدنی همچنان می‌تواند از تخصص و اطلاعاتی که در اختیار دارد برای حمایت از اقدامات خاص دولت‌ها استفاده کند.

چرا مشارکت جامعه مدنی ضروری است

جامعه مدنی دانش منحصربه‌فرد و ضروری‌ای از زمینه کلی یک وضعیت، شبکه‌های عوامل و کنشگران و «ردپای دارایی» این مجرمان دارد. بنابراین، شواهد، شهادت‌ها و تخصص جامعه مدنی برای تمامی فرایندهای پاسخ‌گویی حیاتی است. مقامات سوئدی توانستند حمید نوری را، که در نهایت به دلیل مشارکت به‌عنوان معاون دادیار در اعدام‌های دسته‌جمعی زندانیان در سال ۱۳۶۷ در ایران به جنایات جنگی محکوم شد، بر اساس شواهد ارائه‌شده توسط کنشگران جامعه مدنی بازداشت کنند. شهادت شهود متخصص، قربانیان و خانواده‌های قربانیان نیز برای اثبات گناهکار بودنِ نوری بسیار حیاتی بود. در مورد سوریه، مستندسازی توسط سازمان‌های مختلف و مشارکت قربانیان به دادستان‌های آلمانی کمک کرد تا محکومیت تاریخی مقامات رژیم بشار اسد را تأمین کنند.

در مورد تحریم‌ها، دولت‌ها برای تحریم یک شخص یا نهاد به توصیه جامعه مدنی نیاز ندارند و مقامات دولتی مسئول تعیین تحریم‌ها می‌توانند هم به‌طور مستقل در بارۀ مرتکبان احتمالی تحقیق کنند و هم با شرکای خود در حوزه‌های قضایی دیگر مشورت کنند. با این حال، با توجه به رقابت میان اولویت‌ها در حوزه امنیت ملی، مقامات ظرفیت بررسی تمامی مرتکبان احتمالی و تمامی نقض‌های احتمالی را به‌تنهایی ندارند. علاوه بر این، نهادهای دولتی در اجرای تحریم‌هایی که صادر می‌کنند، با کمبود منابع بیشتری مواجه هستند.

در حوزه‌های قضایی که می‌توانند شواهد غیرعلنی را بپذیرند، جامعه مدنی می‌تواند شهادت‌ها و سایر اسناد محرمانه را برای بررسی ارائه دهد. حتی بدون در نظر گرفتن منابع و شواهد، سازمان‌های متخصص دریافته‌اند که مشورت و شفافیت کمک می‌کند تا «تعیین تحریم‌ها در نظر مردم ایران مشروع باقی بماند»، به نیازهای قربانیان پاسخ بهتری داده شود و اطمینان حاصل شود که این تحریم‏ها از سایر تلاش‌های پاسخ‌گویی نیز حمایت می‌کنند.

نقش جامعه مدنی

نخست، جامعه مدنی می‌تواند در شناسایی مرتکبان احتمالی کمک کند و اطلاعات موجود را برای مقامات مسئول تحریم ارائه دهد تا این مقامات سپس بر اساس آستانه‌های شواهد مربوطه و ملاحظات سیاستگذاری، تحقیقات و تحلیل‌های بیشتری انجام دهند. گزارشی در سال ۲۰۲۳ از سازمان‌های حقوق بشر در اولویت (Human Rights First (HRF))، ریدرس (REDRESS)، بنیادهای جامعه باز (OSF)، مرکز حقوق بشر رائول والنبرگ (RWCHR) و بنیاد توسعه پان‌آمریکن (PADF)، که ایران را به‌عنوان مطالعۀ موردی بررسی کرده بود، نشان داد که توصیه‌های جامعه مدنی به دولت‌ها کمک می‌کند تا «افرادی را که بیشترین آسیب‌پذیری را در برابر فشارهای مالی و اعتباری ناشی از تحریم‌ها دارند» بهتر هدف قرار دهند، مشروط بر اینکه دولت‌ها با جامعه مدنی «به‌صورت جامع تعامل کنند و موضوعات مورد علاقه را بر اساس اولویت‌های سیاسی به‌صورت گزینشی انتخاب نکنند.»

مقامات آمریکایی و وزارت‌های خارجه و خزانه‌داری اعلام کرده‌اند که «توصیه‌های جامعه مدنی به‌طور جدی مورد توجه قرار می‌گیرند و همچنان منبعی ارزشمند از اطلاعات هستند.» گزارشی در سال ۲۰۲۲ تخمین زد که حداقل ۳۴ درصد از تعیین تحریم‌های ایالات متحده که تحت رژیم تحریم‌های موضوعی مرتبط با حقوق بشر و فساد یا رژیم تحریم‌های مشابه قانون مگنیتسکی جهانی انجام شده‌اند، بر اساس توصیه‌های جامعه مدنی بوده‏اند. همان گزارش این رقم را برای اقدامات تحریمی بریتانیا تنها ۴ درصد و برای اقدامات تحریمی اتحادیه اروپا ۱۳ درصد در چارچوب رژیم‌های تحریمی مشابه مگنیتسکی تخمین زده است.

ثانیاً، جامعهٔ مدنی می‌تواند توجه دولت‌ها و سازمان ملل متحد را به موقعیت‌هایی که نیازمند تحریم‌های هدفمند هستند جلب کند، مثلاً با برجسته‌سازی روندهای نگران‌کنندهٔ جدید. به‌عنوان مثال، در بریتانیا، دولت قوانین تحریم مرتبط با ایران را اصلاح کرد تا امکان اعمال تحریم بر افرادی که در جمهوری اسلامی ایران در سرکوب فراملی نقش دارند—مانند هدف‌گیری مخالفان، فعالان و دیگر افرادی که در خارج از ایران هستند—فراهم شود. این اصلاحیه به‌طور مستقیم در پاسخ به افزایش تهدیدهای جمهوری اسلامی ایران که توسط ایرانیان مقیم بریتانیا گزارش شده بود، انجام شد. در ایالات متحده، یک کمپین پشتیبانی توسط بنیاد جیمز فولی و خانواده‌های گروگان‌ها منجر به تصویب قانون لوینسون و فرمان اجرایی شماره ۱۴۰۷۸ شد که امکان تعیین تحریم‌ها برای افرادی که در گروگان‌گیری مشارکت داشته یا با آن همدست بوده‌اند را فراهم کرد.

در نهایت، جامعه مدنی می‌تواند در صورت داشتن اطلاعاتی درباره دور زدن تحریم‌ها—از جمله موارد خاص، شبکه‌های کنشگران، تکنیک‌ها و فعالیت‌های شناسایی‌شده، یا سایر اطلاعات مربوطه—شواهدی مرتبط با اجرای [تحریم‏ها] ارائه دهد. با گسترش شفافیت در مورد مالکیت انتفاعی در کشورهای بیشتر، جامعه مدنی می‌تواند از این شفافیت برای تقویت اطلاعات و دانش خود استفاده کند که سپس می‌تواند «به‌عنوان یک منبع برای دولت‌های پرمشغله» ارائه شود.

منابع برای جامعه مدنی

اگرچه دولت‌ها قدردانی خود را از اطلاعات جامعه مدنی اعلام کرده‌اند، اما روند ارائه این اطلاعات به مراجع مربوطه همیشه شفاف نیست. یکی از جامع‌ترین منابع موجود، ائتلاف سازمان‌های HRF است که مجموعه‌هایی حاوی توصیه‌هایی برای تعیین تحریم‌ها ارائه می‌دهند. در جلسات فصلی، اعضا می‌توانند به گفتگو در بارۀ آخرین وقایع بپردازند، از مقامات دولتی که در واحدهای تحریم فعالیت می‌کنند بشنوند و از آنها سؤال بپرسند، و به طور کلی از یکدیگر حمایت کنند. سازمان دموکراسی برای جهان عرب اکنون (DAWN) نیز ائتلاف مشابهی برای گروه‌هایی که مجموعه‌هایی حاوی توصیه‌هایی برای تعیین تحریم‌ها تحت «ممنوعیت خاشقجی» ارائه می‌دهند، تشکیل داده است که به سرکوب فراملی مرتبط است.

علاوه بر این ائتلاف، HRF و شرکای آن منابعی برای افرادی که علاقه‌مند به ارائه اطلاعات به دولت‌های حامی تعدادی از تحریم‌های خاص، تهیه کرده‌اند:

  • منابع HRF عمدتاً بر ارائه اطلاعات به ایالات متحده متمرکز هستند. این منابع شامل یک الگوی ارائه اطلاعات، سند پرسش‌های متداول، توضیحاتی درباره برنامه‌های مختلف تحریم (از جمله تحریم‌های مرتبط با ایران)، توضیحاتی درباره تحریم‌های مگنیتسکی از منظر خاورمیانه و شمال آفریقا، و ابزارهای پیگیری هستند.
  • منابع REDRESS عمدتاً بر ارائه اطلاعات به بریتانیا متمرکز هستند. این منابع شامل یک الگوی ارائه اطلاعات، یک یادداشت راهنما درباره جمع‌آوری شواهد، و یک برگه اطلاعات درباره استفاده بریتانیا از تحریم‌های هماهنگ مگنیتسکی است.
  • منابع RWCHR بر ارائه اطلاعات به کانادا متمرکز هستند. این منابع شامل یک الگوی ارائه اطلاعات، یک راهنمای ارسال، و یک فرم دریافت اطلاعات برای کسانی که مایل به بحث درباره ارسال‌های احتمالی هستند، می‌باشند. دانشکده حقوق پیتر ای. آلارد نیز منابعی را برای کسانی که به دنبال ارائه اطلاعات به کانادا هستند، تهیه کرده است.
  • برای اطلاعات مربوط به اجرای تحریم‌ها، بیشتر اطلاعات از طریق دولت‌های مربوطه قابل دسترسی است:

  • اطلاعات را می‌توان از طریق خط تلفن ویژه رعایت قوانین به دفتر کنترل دارایی‌های خارجی ایالات متحده (OFAC) ارسال کرد.
  • موارد دور زدن تحریم‌ها در بریتانیا را می‌توان به مرجع راهبرد امور مالی (Financial Conduct Authority) گزارش داد.
  • معاملات مشکوک در کانادا را می‌توان به مرکز تحلیل معاملات و گزارش‌های مالی (Financial Transactions and Reports Analysis Centre) گزارش کرد.
  • کمیسیون اتحادیه اروپا دارای یک ابزار افشاگر تحریم‌ها می‏باشد.
  • ________________________________________________________________________

    سلست کامیوتیک (Celeste Kmiotek) از حقوقدانان شاغل در پروژه اقدامات قضایی استراتژیک در شورای آتلانیک است.

    لساندرا نووُ (Lisandra Novo) از حقوقدانان شاغل در پروژه اقدامات قضایی استراتژیک در شورای آتلانیک است.

    Targeted human rights sanctions are, in short, a tool governments use to freeze the assets of and deny visas to those responsible for or complicit in human rights violations. While they are generally intended to prompt offenders to change their behavior, they have additional effects. For example, preventing perpetrators from obtaining the tools needed to continue abuses and showing support for victims. However, the Atlantic Council’s Strategic Litigation Project (SLP) has heard from multiple sources that many people in affected communities—including the Iranian community—do not have sufficient information, especially in their native language, about these measures and what they mean. 

    Based on this feedback, this blog series was started to highlight important information about targeted human rights sanctions as they relate to the Islamic Republic of Iran; major updates on Iranian perpetrators who have been sanctioned for human rights abuses and why; and any other information that may be relevant to affected communities. Input is welcomed from readers, particularly in Iranian civil society, for questions and topics that should be addressed. 

    This page will be subsequently updated with a Persian translation of the post.  

    Targeted human rights sanctions are a foreign policy tool that seek to impose consequences on those who commit certain harmful acts. The official stated purposes vary by government, but broadly include accountability, behavioral change, and protecting “the stability of international political and economic systems.” In the end, however, those who stand to benefit when sanctions fulfill their purpose are the victims of the human rights abuses for which perpetrators are designated. For Iran, these include all those subject to the Islamic Republic of Iran’s (IRI) ongoing abuses—including, inter alia, protesters, dissidents, hostages, women and girls, LGBTQI individuals, ethnic and religious minorities, journalists, detained individuals, and others—both inside and outside Iran.  

    As the ultimate beneficiaries, and often those most knowledgeable about specific individuals or entities responsible for abuses, civil society’s role is essential in the sanctions process. Civil society can include those in Iran as well as those in the diaspora, encompassing everyone invested in the issue—victims and survivors, activists, researchers, and all who want to support human rights. However, governments vary in how much information they’re willing to share publicly, how clear their processes are, and how proactive they are in engaging with civil society. While some of the opacity is warranted due to security and confidentiality concerns, it can also isolate the communities those governments are trying to protect and distance them from the process.

    SIGN UP FOR THIS WEEK IN THE MIDEAST NEWSLETTER

    Many governments have already made great strides, but they should continue to improve their sanctions programs by making a more concerted effort to engage with civil society, such as through dedicated partnerships and working groups. In the meantime, civil society can still use its expertise and the information it has available to advocate for specific government actions.

    Why civil society participation is needed

    Civil society has a unique and necessary knowledge of the overall context of a situation, the networks of actors, and perpetrators’ “asset footprint[s].” Civil society’s evidence, testimony, and expertise is therefore crucial for all accountability processes. Swedish officials were able to arrest Hamid Noury, who was ultimately convicted of war crimes for his participation as an assistant to the deputy prosecutor during the 1988 prison massacres in Iran, based on evidence submitted by civil society actors. Testimony from expert witnesses, victims, and victims’ families was likewise critical in establishing Noury’s guilt. In the Syria context, documentation from different organizations and victim participation helped German prosecutors secure the historic conviction of Bashar al-Assad regime officials.  

    When it comes to sanctions, governments don’t require a civil society recommendation to designate a person or entity, and government officials in charge of sanctions designations can both investigate potential perpetrators themselves and consult with their partners in other jurisdictions. However, given competing national security priorities, officials do not have the capacity to investigate every potential perpetrator and every potential violation on their own. Government agencies are also further under-resourced when it comes to enforcing those sanctions they do issue.

    For those jurisdictions that can accept closed-source evidence, civil society can provide testimony and other confidential materials for their consideration. Even without the resource and evidence considerations, expert organizations have found that consultation and transparency helps “ensure that designations remain legitimate in the eyes of the people of Iran,” enhances responsiveness to victim needs, and ensures that designations support other accountability efforts.

    What civil society can do

    First, civil society can help identify potential perpetrators and submit information available for sanctioning authorities to then further investigate and analyze according to the relevant evidentiary threshold and policy considerations. A 2023 report from Human Rights First (HRF), REDRESS, Open Society Foundations (OSF), Raoul Wallenberg Centre for Human Rights (RWCHR), and the Pan American Development Foundation (PADF) looked at Iran as a case study and found that civil society’s recommendations help governments better “target those most susceptible to the financial and reputational pressures exerted by sanctions,” so long as governments engaged with civil society “holistically, and not selectively choos[ing] topics of interest based on political priorities.”

    US officials and the State and Treasury Departments have stated that “civil society recommendations are seriously considered and remain an invaluable source of information.” A 2022 report estimated that at least 34 percent of US sanctions designations made under its thematic human rights and corruption-based or Global Magnitsky-style sanctions regime were based on civil society recommendations. That same report put that number at only 4 percent of UK sanctions actions and 13 percent of EU sanctions actions under their equivalent Magnitsky-style sanctions regimes.

    Second, civil society can advocate for governments’—and the United Nations’—attention on situations that warrant targeted sanctions, such as by highlighting new concerning trends. For example, in the UK, the government amended its sanctions legislation related to Iran to allow designations for transnational repression—the IRI’s targeting of dissenters, activists, and others located outside Iran. This amendment directly responded to increased threats from the IRI reported by Iranians living in the UK. In the US, an advocacy campaign by the James Foley Foundation and the families of hostages led to the Levinson Act and Executive Order 14078, enabling designations for those engaged in or complicit in hostage-taking.

    Finally, civil society can submit evidence relevant to enforcement if they have information on sanctions evasion—on specific instances, on networks of actors, on identified techniques and activities, or other relevant information. As more countries expand transparency on beneficial ownership, civil society can use this to strengthen their own information and knowledge, which can then be submitted “as a resource to overextended governments.”

    Resources for civil society

    While governments have noted their appreciation for civil society’s information, the process to submit that information to the correct authorities is not always clear. One of the most comprehensive resources available is HRF’s coalition of organizations that are submitting packages recommending designations. At quarterly meetings, members can discuss updates, hear from and pose questions to government officials working in sanctions units, and otherwise support one another. Democracy for the Arab World Now (DAWN) also put together a similar coalition for groups submitting packages recommending designations under the (Saudi journalist Jamal) Khashoggi Ban, which relates to transnational repression.

    Besides the coalition, HRF and its partners have put together resources for those interested in submitting information to governments advocating for certain designations:

    • HRF’s resources are mostly focused on submitting information to the United States. These include a template for submission, a Frequently Asked Questions document, explainers on different sanctions programs (including Iran-related sanctions), an explainer on Magnitsky sanctions through a Middle East and North Africa lens, and trackers.
    • REDRESS’ resources are mostly focused on submitting information to the United Kingdom. These include a template for submission, a guidance note on evidence collation, and a fact sheet on the UK’s use of coordinated Magnitsky sanctions.
    • RWCHR’s resources are focused on submitting information to Canada. They have a template and submission guide, and an intake form for those wishing to discuss potential submissions. The Peter A. Allard School of Law has also put together resources for those looking to submit information to Canada.

    For sanctions enforcement information, most information is available through the relevant governments:

    Celeste Kmiotek is a staff lawyer for the Strategic Litigation Project at the Atlantic Council.
    Lisandra Novo is a staff lawyer for the Strategic Litigation Project at the Atlantic Council.


    Further reading

    Image: Thousands of Iranian-Canadians and their supporters protest Iranian Islamic regime at Nathan Phillips Square in Toronto, Canada on October 22, 2022. - Protests against Islamic regime have been growing all around the world since the death of Mahsa Amini, a 22-year-old Kurdish who was arrested and killed by Iran’s morality police for allegedly violating its strictly-enforced dress code. (Photo by Arif Balkan/NurPhoto)